29 Haziran 2011 Çarşamba

Yeni Kovanlar

Kovan sayımın yetersiz olması sebebiyle epeydir güzel bir kovan arayışındaydım. Nihayet Temel Petek Arıcılıktaki sökülüp takılabilen polen tuzaklı "arı kent" kovanları beğendim ve 4 adet yeni kovan almış oldum. Kovanların tanesi 110 TL idi ama fiyatta ufak bir düzleştirme yapıldı.




Kovanları aldığımız gün, saatin ilerlemiş olmasına rağmen Arif Abi ile hemen kolları sıvadık ve denemek amaçlı 2 tane kovanı eskileri ile değiştirdik.






Kovanlarla beraber aldığımız propolis ızgaralarını da kovanlara yerleştirdik. Propolisin faydalarını öğrendikçe kazıyıp kovandan atmaktansa ben de toplamayı düşündüm.


Yeni kovanlar gelince malum eskilerinin pabucu dama atıldı. Yeni çıtalar eski kovanlara biraz büyük gelince bizde içine girdiği kadar istifleyerek kovanları dinlenmeye aldık.



Kovan değişiminden sonra uzaktan poz almayı da ihmal etmedik.



Bir kaç gün sonra kontrol amaçlı arılığa geldiğimizde bir koyun sürüsü bizi karşıladı. Hayvanların boyunlarındaki çanlar arıları çıldırtmış durumda idi. Arılar da acısını bizden çıkarttılar :)


Kovanlarda en çok merak ettiğim ne kadar polen toplandığı idi. Polen çekmecesini çekince hayal kırıklığına uğradım. İki kovandan ancak bir avuç içi kadar polen toplanmıştı. Polen tuzakları bizim arılara büyük gelmiş. Henüz aynı ebatta, biraz daha küçük delikli polen tuzağı bulamadım. 

Kestane bal akımına çıtaları bloke etmeden girmek için kovanlara ana arı ızgarası koyarak ana arının yavru alanı daraltıldı.


Ve işte bütün yorgunlukları unutturan bir kare...


Unutmadan herkesin mübarek Miraç Kandili’ni kutluyor ve herkese hayırlı sezonlar diliyorum...

5 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Baykan yeni kovanlarınız hayırlı olsun,Mirac kandilinizide tebrik eder hayırlara vesile olmasını dilerim.Saygılarımla.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Erdoğan Bey.

Yeni kovanlarınız hayırlı olsun.Beklentilerinizi karşılaması dileğiyle...

SLM ve Muhabbetle...

Erdoğan dedi ki...

İlhami Abi,

Teşekkürler. İnşallah güzel günlerde kullanmak nasip olur.

Selamlar. Saygılar.

Yusuf Bey,

Sağolun, kovanlardan şu anda gayet memnunum. İnşallah kışlatma konusunda sıkıntı yaşamam.

Selamlar. Saygılar.

Hasan ALPEREN dedi ki...

Erdoğan bey,
yeni kovanlarınız hayırlı olsun. Umarım beklediğiniz verimi alırsınız.
Saygılar.

Erdoğan dedi ki...

Hasan Bey,

Sağolun. Kovanlar güzel ama ketaneden bu yıl istenilen verimi alamayacağız gibi duruyor :( Ne diyelim hayırlısı.

Selamlar. Saygılar.