28 Şubat 2011 Pazartesi

Anadolu Arısı ve Özellikleri

Brother Adam tarafından Anadolu arısı olarak isimlendirilen ve belirli bir ırk özelliği göstermeyen Anadolu arıları genellikle esmer renkte, uysal, sakin tabiatlı, kışlama kabiliyetleri iyi, çalışkan, dayanıklı arılardır ve yağmacılığa fazla meyilli değillerdir. İç Anadolu bölgemizde bulunan ve melezleme çalışmalarında başarılı bir şekilde kullanılan bu ırkımızın yanı sıra Kars ve Erzurum yöresinde Kafkas ırkı, Batı Anadolu’da İtalyan ırkı, Karadeniz bölgesinde Karniola ırkı ve Akdeniz bölgesinde Kıbrıs ırkı arıların saf ve melez tiplerine rastlamak mümkündür.



Anadolu arısı (Apis mellifera anatoliaca) olarak da isimlendirilen bu ırk, Anadolu'nun büyük kısmında yayılış göstermektedir. 1953 yılında ırk düzeyinde sınıflandırılmıştır. Anadolu arısı, İngiltere ve ABD'ne götürülerek bu ülkelerdeki ıslah çalışmalarında kullanılmıştır. Ege formu gibi değişik alt türlerinin olabileceği bildirilmektedir. Anadolu arısı esmer ve küçük yapılı arılardır. Olumsuz kış şartlarına çok dayanıklı olup yavru ve bal üretim kabiliyetleri yüksektir.

Kaynak: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi ve Yayım Serisi, Yayın No: 33, 2001, http://www.tarimkutuphanesi.com/ARICILIK_(Yaycep)_00471.html
  

Çok aramama rağmen maalesef Anadolu Arısının profesyonel bir fotoğrafına rastlayamadım.  Ama birçoğumuzda bu ırktan mevcut olduğundan açığı bu şekilde kapatabiliriz.
           
            Aynı şekilde Anadolu Arısı hakkında diğer arı ırklarında olduğu kadar çok bilgiye rastlamak mümkün olmadı. Bu da ülkemiz arıcılığı için çok büyük bir kayıp maalesef. İnşallah en kısa sürede bu açık kapatılabilir.

Hiç yorum yok: