22 Mayıs 2011 Pazar

Yeni Koloniler, Ruşet Kovan ve İlk Karniyol Denemesi

Uzunca bir zamandır vakit bulup kayıt yazamadım. Çektiğim fotoğraflar da bunun kanıtı. İlk olarak çardak için aldığımız ağaçları verniklenmesi var. 8 mayıs günü 5*5 latalara vernik atıldı.





Yine aynı gün Temel Petek Arıcılıktan 40 TL ye aldığım ruşet kovana, kenarlarda bulunan boşlukları kapatmak amacı ile macun çekildi. Daha doğrusu ihalenin büyük kısmı babama kaldı.




Kovana macun çekildikten sonra kurumaya bırakıldı. 2 gün sonra da beyaz yağlı boya ile boyandı.



10 Mayısta, sipariş ettiğimiz ama araç sebebiyle bir türlü getirtemediğimiz kanolada bulunan 2 adet kolonimiz saat 21:30 gibi Akbaba Köyüne ulaşmıştı. Arif Abi ile kovanların yerlerini daha önceden hazır ettiğimizden  işimiz fazla uzun sürmez diye düşünürken kovanlardan birine uçuş tahtasının açılmaması için parmak büyüklüğünde iki tane vidanın vidalandığını görünce açmak için yaklaşık bir saat uğraştık çünkü yanımızda tornavidamız yoktu. Uzun bir aramadan sonra nihayet tornavida bulup kovanları açabildik. İşimiz bittiğinde saat 23:00 sularıydı.

Sağolsun, Arif Abi, her zaman olduğu gibi arıları yerlerine koyarken de yardımını esirgemedi.

  

13 mayısta evin arka bahçesinde bulunan kolonimize teşvik beslemesi yapıldı. Ancak arılarımızın misafiri vardı. Ufak biraderin arkadaşı Murat körükçü başı olarak arıları ziyaret etti. Daha önceden arıları yakından inceleme fırsatı bulmadığından kendisi ile ufak çaplı bir kontrol de yaptık.





14 mayıs günü Arif Abi ile yeni gelen iki kolonimizin durumlarını inceledik. Her iki koloninin de yavru ve bal durumunun fena olmadığını gördük. Her iki kovanda da arılar sıkışmış durumda idiler. 


Ancak ikinci (sağdaki) kovanda iki adet yavrulu çıtanın çekilerek yerine boş çıta bırakıldığını görünce moralim bozuldu. İki adet yavrulu çıta yaklaşık olarak 10.000-14.000 arı demek. Ve bu dönemdeki kapalı yavruların kestane balı döneminde kovanın tarlacıları olacağını düşünürsek bunu yapanlar inşallah aldıkları arıların hayrını göremez demekten kendimi alamadım.

Ve işin acınılacak bir diğer tarafı da bunu yapanların bizde yamuk olmaz deyip saatlerce nutuk çeken insanlar olmasıydı. Ne diyelim ben Allah’a havale ediyorum. Herkes karakteri kadar iş yapar.

16 mayısta sıkışmış olan kovanlara kat atıldı,ana arı memeleri tamamen temizlendi, kek ve şurup beslemesi yapıldı. Kovanların her birine 1 adet temel petek ve 2 adet şişirilmiş petek verildi.  Şu anda her iki kovanda da 13 er çıta var. Geçen sene aynı dönemlere göre geride olduğumu söyleyebilirim. Galiba bu seneki durum mevsim kaynaklı.





Bu arada 19 mayıs günü ruşet kovanımız 1 çıta arıyla arılandırıldı ve Marmara Arıcılık’ tan sipariş ettiğimiz f1 (olduğu belirtilen) karniyol ana kafesle birlikte ruşete verildi. Ancak dikkatimi çeken ana arı bendeki Trakya ana arılara göre neredeyse yarı yarıya küçüktü. Ana arı kalitesini büyüklüğüyle ölçmek doğru olur mu bilemiyorum. Ayrıca ilk kez karniyol anayı yakından gören biri olarak kıyaslama yapmam doğru olmayacak galiba. İşlemler esnasında tek çalıştığımdan fotoğraf çekme şansım olmadı.

21 Mayıs günü, tam 48 saat sonra ana arı kafesten çıkarılarak kovana verildi. Ana arının kabul edilip edilmediğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. İnşallah anayı kesmemişlerdir. Yoksa ayırdığımız çıtayı bu sefer de birleştirmek için yada ana üretmek için uğraşacağım gibi duruyor.


Herkese selamlar...


4 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Erdoğan Bey.

Çerçevelerinizin çalınmasına üzüldüm ama anladığım kadarıyla sen hırsızını da tanıyorsun.Bu daha da kötü.

SLM ve Muhabbetle..

Erdoğan dedi ki...

Maalesef öyle Yusuf Bey. Rabbim inşallah bu karaktersiz insanlara bir daha muhtaç etmez.

Selamlar...

Mehmet Gökhan BAKIRCI dedi ki...

Erdoğan bey ruşetiniz hayırlı olsun.Ruşetleri ve anakutularını strafordan yaparsanız maliyeti düşürmüş olursunuz.selamlar.

Erdoğan dedi ki...

Gökhan Bey,

Teşekkürler. İnşallah strafordan ruşet yapmayı düşünüyorum. dediğiniz gibi maliyeti epeyce düşürecek.

Selamlar.