14 Mart 2011 Pazartesi

Yeni Sezon ve Koloni Kayıpları



İstanbul'daki son kar yağışlı geçen haftanın ardından arıcı arkadaşlarımızın bu seneki kayıpları da yavaş yavaş belli olmaya başladı. Duyduğun ve konuştuğum birçok arıcı kardeşimden koloni kayıplarını işittim. Maalesef geçen haftaya kadar gelmeyi başarabilen bir kolonim son haftayı atlatamadı ve söndü.


Sözünü ettiğim kovanın neden söndüğünü öğrenmek için incelediğimde açlıktan olmadığını gördüm zira kovanda dün itibariyle yaklaşık 7-8 kilo kadar bal vardı. Kaldı ki soğuk hava dalgalarının başlayacağı haberlerini aldığında kolonilerimi ne olur ne olmaz diye 2:1 oranında sıvı beslemeye tabi tutmuştum. Nitekim bu şuruplarında çıtalara depo edildiğini ancak kovan içinde çok ciddi miktarda bir nemlenmeye sebep olduğunu tespit ettim. Söz konusu kolonim son 2-3 haftadır ciddi miktarda kayıp vermişti. Kovan önüne dökülen arılar zaten beni korkutuyordu. Ve korktuğum oldu.

Kovan içinde el ayası kadar iki grup arının kaldığını ve onların da kovan içini ısıtamadığı için öldüğünü tahmin ediyorum. Yine kovanda az miktarda çıkmaya yakın oluşumunun büyük kısmını tamamlamış yavru olduğunu gördüm. Ancak kovan içinde ana arı bulamadım ve sırrını çözebilmiş değilim. Yavruları incelediğimde bir kısmında soğuktan kaynaklanan yavru çürüklüğünün başladığını gördüm. Çok uzun süredir olmadığını tahmin ediyorum çünkü kibrit çöpü batırdığımda kitaplarda gördüğümüz o 2,5-10 cm arası bir sünmenin olmadığını gördüm. Hatta yok denecek kadar azdı. Ama içime kurt düştü acaba hastalık diğer çıtalara da yayılmış mıdır diye. Bu yüzden kovandan aldığım 8 kg kadar balı diğer arılarıma verip vermeme konusunda karasız kaldım. Bu noktada görüşlerinizi de bekliyorum.

İnşallah arıcı arkadaşlarımızdan bundan sonra güzel haberler alacağız. Ve yaptığız hatalardan ders çıkarıp bir daha yapmamaya gayret etmek ümidiyle…

1 yorum:

Erdoğan dedi ki...

Hüseyin Basri Bey'den konu ile ilgili mail ile yardım istemiştir. Sağolsun bizi kırmayıp konu ile ilgili verdiği cevap şöyledir.
"Merhaba erdoğan bey bahsettiğiniz olay yavru çürüklüğü değilde yavruların üşümesinden kaynaklanan bir durum. Arılar salkımda aç kalarak ölmüş. üşüyen yavruda deforme olup çürük bir görünüm almış. yavru içermeyen ballı çerceveleri kullanabilirsiniz.
kovanı pürmüzle yaktı iseniz sorun olmaz bizde aynı şeyleri yapıyoruz. ölen arıları ve mum artıklarını yakın . arınız hastalıktan değil kış bakımı hatasından sönmüş.Arılığınızda yağmacılık olmamasına özellikle dikkat edin.. Uzaktan yorumlamak ancak bu kadar oluyor elimden geleni yapmak isterim saygılarımla".
Ben de buradan kendisine tekrar teşekkür ediyorum.